Как да опитваме вино

Много е интересно, че в една дегустация на вино има толкова много тънкости. Какво научих по време на DiVino Taste ще споделя тук, като искам да кажа, че това далеч не е всичко и далеч не държа да покрия цялата информация покрита в лекцията Запознай се с виното, но все пак са нещата, които е чудесно да помним.

Чашите при дегустация се започват от ляво надясно и от най-младо към най-старо вино. Първо тестваме бяло, после розе и най-накрая червено.

Нека видим цвета!
Накланяме чашата на 45 градуса и гледаме виното на бял фон. Идеята е, че така ще можем да видим по-лесно цвета на виното за различни нюанси, както и плътността му и бистротата.

20131116-215430.jpg

Интересен факт: капките, които се събират по чашата и се стичат надолу се наричат сълзи или крака на виното. Те показват алкохолното съдържание- колкото повече сълзи, толкова повече плътност или алкохолно съдържание.

Нос или аромат на виното. Как виното ухае е много важно, как възприемаме ароматът, също.
Виното може да се помирише по три начина:
– преди завъртане на чашата
– веднага след разклащане на чашата
– поемане на уханието на празна чаша

20131116-214408.jpg

Трите начина освобождават различни аромати от виното. Най-интересно ми беше колко силно и отчетливо ухае празната винена чаша. Ти да видиш!

Ароматите се делят на първични и вторични – първичните са от самия сорт грозде, а вторичните аромати се дължат на периода на ферментация и отлежаване на виното.

Беше ми много интересно да осъзная, че може да има аромат или букет (горе в кръгчето с аромати са разделени)- аромат имат по-младите вина, а букет имат по отлежалите вина, който букет се формира от съдовете , в които виното отлежава.

След цвят и аромат, идва вкусът на виното. Ако трябва да съм честна тук ватиациите са повече от тези в аромата. Интересното е, че в червените вина има танини и тяхното качество определя вкуса и качеството на виното.

С две думи, колкото повече обръщаме внимание на гореописаните неща, когато пием чаша вино, толкова по- добре ще се справяме като дегустатори. Сега остана да се гмурна в терминологията, и не само 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s